Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla (Hämeen ilmastoturva)

Hämeen ilmastoturva- hankkeessa tuotettiin tietoa ilmastonmuutokseen varautumisesta Hämeen maaseudulla.

Tuulituho

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa eri tavoin yhteiskunnan toimiin sään ääri-ilmiöiden ja luonnon monimuotoisuuden muutosten kautta. Ilmastoturvallisuus on kokonaisturvallisuuden osa-alue, johon pitää kiinnittää erityistä huomiota myös maaseudulla. Eri toimijoiden ja päätöksentekijöiden yhteistyön lisäämistä varautumisessa tulee kehittää, jotta asukkaat ja paikallisyhteisöt tulevat mukaan nykyistä enemmän.

Hämeen ilmastoturva- hankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa, miten hämäläinen maaseutu voi varautua ilmastonmuutokseen. Hankkeessa pyrittiin löytämään juuri Hämeeseen kohdistuvat ilmastoriskit, tarkentamaan niitä pienemmille alueille ja tiedottamaan tämän pohjalta toimijoita ja asukkaita varautumismahdollisuuksista. Hankkeen toimenpiteissä sovellettiin paikkatietoa, aiempia tutkimuksia ja selvityksiä, jotta saadaan alueellisesti tarkennettu ilmastoriskikartoitus. Metsistä tehtiin oma selvitys niiden ympäristövaikutusten ja alueellisen merkittävyyden vuoksi. Kartoitusten perusteella valitaan maaseudulta erilaisia pilottialueita, joilla tehtiin tarkempia mallinnuksia juuri sen alueen riskeihin varautumisesta ja ennaltaehkäisystä yhteistyössä alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Erilaisissa infotilaisuuksissa levitettiin tietoa ilmastoturvallisuudesta. Informaatiomuotoilua käytettiin apuna herättävään viestintään.

Hankkeen tuloksena saatiin alueellisesti tarkennettuja karttoja ja niihin liittyviä selostuksia ilmastoriskeistä sekä toimintamalleja uhkatilanteissa. Lisäksi tuotettiin sidosryhmille kohdennettua viestintämateriaalia varautumisen tueksi.

Metsätalouden osalta selvitettiin ilmastonmuutoksesta aiheutuvat alueelliset riskit ja niiden merkittävyys Hämeessä. Lisäksi tehtiin riskikartoitus, jossa selvitettiin ilmastonmuutoksesta Hämeen metsätaloudelle aiheutuvat riskit, sekä varautumis- ja sopeutumismahdollisuudet. Riskikartoituksessa selvitettiin eri aineistoja hyödyntäen alueen korkeariskisiä alueita eri metsätuhojen osalta, kuten myrsky- ja kaarnakuoriaistuhot.

Hankkeen toteuttajina olivat LAB-ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ja Suomen metsäkeskus. Hankkeen toteutusaika oli 1.1.2022-31.12.2023 ja sen budjetti oli 297 102 euroa. Hanketta toteutettiin Päijät- ja Kanta-Hämeen maakunnissa.

Lisätietoja:
Mari Sarvaala
Kehittämispäällikkö
puh. 044 342 0068
mari.sarvaala@mhy.fi

Hankkeen materiaaleja:

Koosteena hankkeen metsäisestä osuudesta tehtiin raportti Hämeen alueen metsäriskeistä. Lue raporttia tästä.

Metsien riskit ja niihin varautuminen muuttuvassa ilmastossa - webinaarin esitykset 19.1.2023
Metsien riskit ja niihin varautuminen muuttuvassa ilmastossa / Mari Sarvaala, Mhy Päijät-Häme
Varautumisen keinoja metsätaloudessa / Tiina Mansikkamäki, Mhy Päijät-Häme
Varautumiseen käytettävissä olevat tietotyökalut / Jari Toivoniemi, Suomen Metsäkeskus

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset