Puumarkkinakatsaus lokakuu 2024

etela-savo

Puumarkkinatieto ratkaisee metsänomistajan menestyksen – vain metsänhoitoyhdistys pystyy vertaamaan puukauppatarjoukset katkonnan ja hintainformaation mukaan

Puumarkkinatilanne on hieman tasaantunut suhdannekasvun kynnyksellä, mutta kysyntä on edelleen vahvaa. Vahvasta kysynnästä kertoo korkeat puukauppamäärät ja hintatasot myös syyskaudella. Huomionarvoista on kuitenkin erot puukauppatarjouksissa.

Jotkut ostajat tarjoavat huomattavan alhaisia tarjouksia ja toiset korkeita samoista kohteista. Puukaupan teossa hinnan lisäksi jopa ratkaisevampaa on se, miten puu katkotaan. Suoraan yhdelle ostajalle myyvä metsänomistaja voi menettää merkittävän osan puun myyntituloista, ilman metsänhoitoyhdistyksen apua. Tukkipuun hintaero kuitupuuhun on edelleen lähes kolminkertainen. Puukauppatavat elävät myllerryksessä ja hankaloittavat metsänomistajien puukauppapäätöstä. Ratkaisun tarjoaa metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijan toteuttama puukaupan kilpailutus, jossa tarjousten vertailu toteutetaan puukauppatapa, hintataso ja katkonta huomioon ottaen. 

Vaikka metsäteollisuuden vientitilastot ja suhdannekasvu ovatkin elpymässä, niin puumarkkinoilla on näkynyt tasaantumisen merkkejä. Puun hinnat ovat tasaantuneet korkealle tasolle. Puukauppamäärät ovat myös tasaantuneet korkealle tasolle. Metsänomistajissa saattaa herätä huoli siitä, mihin suuntaan markkinat ovat nyt menossa, ylös vai alas? Puumarkkinoilla on ollut pitkä nousuputki lähtien Venäjän puuntuonnin loppumisesta, jolloin kotimaan puukauppamäärät lähtivät voimakkaaseen kasvuun. Suhdanteet eivät ole kovin paljon heiluttaneet puumarkkinoita, sillä puuta on tarvittu aiempaa enemmän. Nyt eletään ja odotetaan noususuhdannetta, mutta nousukulma on toteutunut vasta osittain. Kemiallisella metsäteollisuudella kartonki vetää markkinoita ylöspäin, joskin sellun globaali kysyntä on takkuillut. Sahateollisuuden markkinat ovat perinteisestikin heikommat loppuvuodesta ja ensi vuoden alku on vielä kysymysmerkki, miten kysyntä ja koronlaskut alkavat vaikuttaa markkinoihin.

Kotimaassa riittää kysyntää

Kotimaan puumarkkinat imevät puuta valtavasti, vaikka tehdasseisokkeja onkin nähty syksyllä. Alkuvuodesta starttaa myös uusia suurinvestointeja, joilla on merkittäviä vaikutuksia alueelliseen puun kysyntään. Tällaisia on esimerkiksi Stora Enson Oulun kartonkitehtaan laajennus, joka imee puuta miljoona kuutiota lisää. Lisäksi samalla hankinta-alueella toimiva Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on elpynyt kevään kaasuräjähdyksen tuotantovajeesta ja imee puuta yli 7 miljoonaa kuutiota vuosittain. Sahojen puunhankintamäärät ovat myös uusien tehdasinvestointien jäljiltä tikissä ja tuotanto on pidettävä pyörimässä. Energiapuun kysyntä on vetänyt pienpuun kysyntää vuosi vuodelta ylöspäin ja tuleva talvikausi on niin ikään korkea puunkäytön suhteen. Taloudellisia haasteita on kuitenkin kuultu jo useilta pienemmiltä energiapuun ostajilta, joilla on ilmennyt maksuvaikeuksia metsänomistajille. Tällaisissa asioissa metsänhoitoyhdistyksen juridista jäsenapua kannattaa hyödyntää.

Metsänhoitoyhdistyksen apu myös puukaupan suunnittelussa ja kilpailuttamisessa on erittäin tärkeää. Kilpailuttamisen kautta selviää alueellisesti puun todellinen kysyntä markkinoilla. Puun ostajat jättävät nykyisin monenlaisia tarjouksia. Tarjoukset vaihtelevat todella paljon. Puukauppatapoja on periaatteessa kolmea erilaista, mutta lisäksi ostajan edustamilla yhtiöillä on vielä erilaiset omat versiot näihin. Kolme käytössä olevaa puukauppatapaa ovat tavaralaji-, runko- ja järeysrunkohinnoittelu. Tässä vaiheessa tavallinen metsänomistaja on jo aivan pyörällä päästään. Sitten ostajat antavat puun katkonnalle erilaiset määreet. Ostajat voivat sanoa, että runkohinnoitteluhan antaa mahdollisuuden katkoa puun miten haluaa. Mutta metsänomistajan pitäisi tietää hyvin, millainen on tämä myytävä puusto järeysvaihteluineen ja miten hyvä ostajan tarjous on. Ettei tämä olisi vielä niin helppoa, niin hintatasot vaihtelevat hurjasti puutavaralajeittain, kauppatavoittain ja järeysmatriiseittain. Metsänomistajalle ratkaisu on kilpailuttaa puukaupat metsänhoitoyhdistyksen välityksellä. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys tarjoaa informaatiota ja apua puukaupan menestyksekkääseen suunnitteluun ja toteutukseen. Puukauppa on helppoa, hauskaa ja vaivatonta, kun on tietoa ja apua tarjolla. 

Kuukauden nosto:

Uudistunut OmaMetsä palvelu tarjoaa metsänomistajalle markkinoiden parhaan väylän markkinainformaatioon yhdistettynä metsänomistajan omiin metsävaratietoihin. Voit aloittaa puukaupan helposti OmaMetsä palvelusta. OmaMetsässä näet kaikki metsällesi suositellut toimenpiteet, myös puukauppamahdollisuudet, kuten ajankohtaiset tai kiireelliset hakkuut ja harvennukset. Saat myös kuvioittain ja puutavaralajeittain arvion kunkin toimenpiteen hakkuukertymistä ja tuloista. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä saat myös enemmän ajankohtaista puumarkkinatietoa. Voit seurata mm. alueellisten puunostajien aktiivisuutta sekä tarkempia puunhintatietoja. Ammattilaisemme hoitavat halutessasi puukaupan kokonaan puolestasi valtakirjalla.

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi, Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle

    Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi, Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle

    Etelä-Savo

    MTK:n metsävaltuuskunta kokoontui Hanasaareen vuosittaiseen syyskokoukseen 30.–31. lokakuuta. Torstain kokouspäivän aikana jaettiin tunnustukset.

    Lue lisää
  2. Hopeiset ansiomerkit Petri Pajuselle ja Marko Svensbergille

    Hopeiset ansiomerkit Petri Pajuselle ja Marko Svensbergille

    Etelä-Savo

    Petri Pajunen, Marko Svensberg, Jari Hynynen, ja Tommi Sneck saivat Suomen Metsäyhdistyksen arvostetut huomionosoitukset Metsäpäivillä. Kuva: Suomen Metsäyhdistyksen julkaisu, kuvaaja Vilma Issakainen.

  3. Ammattilaisen näkemys kiinnostaa, vaikka metsäasiat ovatkin tuttuja – Oiva Kähärä hakee tietoa ja mielipiteitä monipuolisesti

    Ammattilaisen näkemys kiinnostaa, vaikka metsäasiat ovatkin tuttuja – Oiva Kähärä hakee tietoa ja mielipiteitä monipuolisesti

    Etelä-Savo

    Kuusikon voi hyvin jo harventaa, mittailee Taina Kekkonen. Oiva ja Jasmin Kähärä ovat samaa mieltä, ja kuvio päätyneekin mukaan puunmyyntisuunnitelmaan.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset