Vain kasvavat metsät sitovat hiiltä!

- Jaakko Ryynänen, erityisasiantuntija, metsäsuunnittelu

Kuka olet?

Olen Jaakko Ryynänen, metsäsuunnittelija Juvalta. Toimialueeni on Juva ja lähipitäjät, jossain määrin teen kyllä töitä koko mhy:n toimialueella. Toimenkuvaani kuuluu metsäsuunnitelmien ja metsäarvioiden tekeminen.

Olen lähtöisin Lieksasta, huoneeni ikkuna oli metsään päin, tämä kai ammatinvalinnan ratkaisi. Saattoi metsästysharrastuksellakin jokin osa olla.

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen?

Ensimmäinen vakituinen työtehtäväni oli metsänparannustyönjohtaja Mikkelin metsänparannuspiirillä Pieksämäellä. Siirryin metsäsuunnittelijaksi 1992, tuolloin työnantajan nimi oli Etelä-Savon metsälautakunta. Metsäsuunnittelua tai siihen verrattavaa työtä olen tehnyt siitä lähtien. Noin kahdeksan vuotta sitten avautui mahdollisuus siirtyä mhy:n palvelukseen suunnittelijaksi ja tartuin tilaisuuteen. En ole katunut.

Se, että viihdyn työssä, jota yleisesti pidetään yksitoikkoisena, puuduttavana ja raskaana johtunee luonteenlaadustani. Tarjoan myös toisen selityksen: Homma voidaan tietysti ajatella edellä olevan kaltaiseksi. Itse kuitenkin pyrin olemaan ongelman ratkaisija: Rakennan mielessäni ongelman ja ratkaisen ongelman. Tämä tapahtuu aivan yksittäisellä metsäkuviollakin, sen kymmenen minuutin aikana, jonka keskimäärin käytän kuviota kohden maastossa. Puurtaminen muuttuu ainakin jossain määrin luovaksi työksi.

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tämä työ on ajankäytön suhteen vapain, jonka tiedän. Minun on harvoin pakko tehdä juuri tänään töissä jotakin. Voin säätää ajankäyttöäni työnantajan suostumuksella aivan uskomattoman vapaasti vaikkapa sään, olosuhteiden tai vapaa-ajantarpeeni mukaan.

Toimenkuvani eroaa muista tehtävistämme maastossa vietetyn ajan suhteen. Maastopäiviä on parhaimmillaan ollut reilusti yli sata vuodessa. Se sopii luonnossa viihtyvälle.

Viime vuosina metsäarviot ovat olleet yhä enemmän työtäni, niiden tekeminen on pakottanut suhtautumaan asiaan aivan uudella tavalla. Ratkaisuja on varauduttava perustelemaan tiukassakin paikassa. Haasteellisuus joskus ahdistaakin, mutta myös motivoi.

Maastokaudella olen yleensä aamulla ensimmäinen toimistolla. Pyrin lähtemään maastoon mahdollisimman aikaisin. Tavoittelen neljän – kuuden tunnin tehollista työaikaa maastossa. Päivä tai kaksi viikossa tärväytyy väkisin toimistolla maastokaudellakin.

Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä taitaa olla minulle paitsi leivän antaja, myös elämäntapa. Muuten kai ei ole selitettävissä, että työni lisäksi käytän merkittävän osan vapaa-ajastani vaikkapa talvella jänisten ruokkimiseen ja syksyllä teerien houkutteluun.

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Maailman pelastaminen on varmaan aina ajankohtainen asia. Viime aikoina on keksitty idea fossiilisen hiilen säilömisestä metsiin. Eli maaperästä pumpattu öljy, kaasu ja kivihiili tallennettaisiin puustoon.

Omasta puolestani kehottaisin suhtautumaan asiaan maltillisesti. Metsiä hyvin paljon nähneenä olen oppinut, että hakkuiden vähentäminen johtaa kasvun pienentymiseen ja pitkällä aikavälillä metsäpalovaaran lisääntymiseen eli hiiltä ei määräänsä enempää saada sidottua puustoon. Todellisuudessa vain kasvavat metsät sitovat hiiltä ja hoidetut metsät tuottavat enemmän arvokasta puutavaraa.

Toki pelivaraa jonkin verran on, esim. kiertoaikaa on usein mahdollista järkevästikin pidentää ja lannoituksella saadaan enemmän kasvua (eli hiilen sidontaa). Metsänomistajalle koituva taloudellinen tappio on mielestäni kuitenkin vähintään osaksi hyvitettävä.

Ota yhteyttä!

Jaakko Ryynänen
Erityisasiantuntija,
Metsäsuunnittelu,
metsäsuunnitelmien laadinta ja päivitys, tila-arviot
0400 203 469
jaakko.ryynanen@mhy.fi

Juvan toimisto
Väätäisentie 5
51900 Juva

Toimialue: Juva, Sulkava, Puumala, Mikkeli

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset