Metsän monimuotoisuus

Hyvällä metsänhoidolla takaamme kestävän metsätalouden ja turvaamme metsien monimuotoisuutta. Suomalaisessa metsänhoidossa pidetään huolta metsien monimuotoisuudesta monin eri keinoin. Metsänomistajat ovat tärkeä lenkki monimuotoisuuden edistämisessä ja arvokkaiden luontokohteiden säilyttämisessä.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on osa jokapäiväistä työtämme metsissä. Näitä ovat muun muassa metsien laaja sertifiointi, uhanalaislajien elinympäristöjen huomioiminen ja käsittelyjen ulkopuolelle jättäminen, arvokkaiden luontokohteiden säilyttäminen sekä monet vapaaehtoiset toimet metsäluonnon hoitamiseksi ja suojelemiseksi.

Metsänhoidossa huomioitavat keinot monimuotoisuuden turvaamiseksi

    Metsänomistajan vapaaehtoiset keinot monimuotoisuuden lisäämiseksi

    Ylläolevien lisäksi metsänomistaja voi tehdä monia vapaaehtoisia tekoja monimuotoisuuden eteen. Tässä muutama esimerkki:

                  Luonnon monimuotoisuuden tiekartta auttaa metsänomistajaa valitsemaan oikeat toimenpiteet

                  MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta maa- ja metsätaloudelle julkaistiin 1.2.2024. Tiekartta perustuu tutkimustietoon, jota ovat olleet tuottamassa ja kokoamassa Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto ja Pellervon taloustutkimus.

                  Metsän monimuotoisuuden useat eri keinot

                  • Kulotus lisää metsien monimuotoisuutta

                    Kulotus on vanha hyvä keino metsänuudistamisessa

                    Valtakunnallinen

                    Kulotus parantaa kasvupaikan ravinne- ja lämpöoloja. Onnistuneessa kulotuksessa poltetaan suurin osa hakkuutähteistä ja osa humuskerroksesta. Hakkuutähteisiin ja humuskerrokseen sitoutuneet ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön ja maan happamuus vähenee jopa vuosikymmeniksi. Pintakasvillisuuden kilpailu vähenee muutamaksi vuodeksi kulotuksen jälkeen. Metsänviljelytyö helpottuu, kun työskentelyä haittaavat hakkuutähteet on poltettu.

                  • Riistan hoito metsätaloudessa

                    Riistan hoito metsätaloudessa

                    Valtakunnallinen

                    Riistanhoidollisessa metsätaloudessa huomioidaan riistaeläinten, kuten metsäkanalintujen ja muiden pieneläinten vaatimukset elinympäristönsä suhteen.

                  • Säästöpuuryhmän polttaminen lisää metsän monimuotoisuutta

                    Säästöpuuryhmän polttaminen

                    Valtakunnallinen

                    Metsänhoidollista kulotusta kevyempi tapa hankkia alueelle palanutta puuta on polttaa uudistusalueen säästöpuuryhmä. Siinä säästöpuiksi aiottu yhteneväinen ryhmä poltetaan hakkuutähteitten kera. Parhaimmillaan polttaminen voi onnistua jo kevätlumien aikaan, jolloin palon leviäminen maastoon ei ole todennäköistä. Hyvä polttoaika on myös touko- tai elokuussa viljelytöiden yhteydessä.

                  2025 © Metsänhoitoyhdistykset