Euroopan hyväntahtoisuus kääntyy luontoa vastaan

Valtakunnallinen

Filosofi Voltairen sitaatti ”paras on hyvän pahin vihollinen” kuvaa EU:n ilmasto- ja monimuotoisuustoimien metsävaikutuksia. 

Suomen Metsäsäätiö järjesti (11.12) tutkimusseminaarin, jossa metsäekonomian ja metsäpolitiikan professori Maarit Kallio Norjan ympäristö- ja biotieteiden yliopistosta esitteli tutkimusryhmänsä tutkimustuloksia EU:n monimuotoisuus- ja ilmastolinjausten vuotovaikutuksista.  

Kallion tutkimusryhmä on laskenut sen, mitä EU:n tavoittelemat metsien käyttöä supistavat toimet (LULUCF ja biodiversiteettistrategia) merkitsevät maailmalaajuisesti. He kuvaavat asiaa hakkuvuoto -termillä. Kaksi kolmannesta EU-alueen ja Norjan vähenevistä hakkuista korvautuisi hakkuiden lisääntymisenä muualla maailmassa. Eikä tässä vielä kaikki. Isoa osaa hakkuuvuodon loppuosasta korvautuisi fossiilisilla tuotteilla, joiden käytöstä pitäisi luopua. 

Tutkimusraportin mukaan EU:n päättämät ilmasto- ja monimuotoisuuspolitiikkatoimet siirtävät hakkuita maihin, joissa keskimäärin 1) uhanalaisten lajien osuus maan lajistosta on suurempi, 2) suojelualueita on suhteessa vähemmän, 3) suojelualueiden edustavuus on heikompi, 4) monimuotoisuudelle tärkeät alueet ovat puutteellisemmin katettuja suojelualeilla, 5) tärkeiden elinympäristöjen suojelussa ollaan kauempana kansainvälisistä tavoitteista, 6) pienempi osuus metsistä on sertifioinnin piirissä, 7) hallinto on heikompaa ja 8) myös metsäkato on ollut suurempaa. 

Voiko tätä selvemmin osoittaa? Tutkimustulokset vahvista käsitystä, että olemme Euroopassa hyväntahtoisia hölmöjä, ellemme kykene muuttamaan kurssia. Ilmastonmuutosta emme saa hillittyä suojelemalla metsiämme epävakaiksi hiilivarastoiksi, jotka lämpenevässä ilmastossa ovat alttiimpia tuhoille ja paloille. Meidän pitäisi vahvistaa metsien kasvua ja tuottaa enemmän puutuotteita korvaamaan fossiilisia raaka-aineita ja estää hakkuuvuodon syntymistä.  

Sama koskee luonnon monimuotoisuuden vahvistamista. Kohdennetut luonnonhoitotoimet talousmetsissämme vahvistuvan puuntuotannon ohessa ehkäisisivät globaalia monimuotoisuuskatoa paljon tehokkaammin kuin laajojen käyttörajoitusten säätämiset.  

Toivon, että myös luonnon- ja ilmastonsuojelusta kaikkein eniten huolta kantavat kansalaiset ja järjestöt pysähtyisivät miettimään Kallion tutkimusryhmän tuloksia. Planetaarisia ongelmia ei ratkaista täydellisyyteen pyrkivillä toimilla kotimaassa. 

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan pj MTK r.y.

X @TiirolaMikko

Liittyvät bloggaukset

  1. Kuusi pellonreunassa

    Joulukuusimuistoja

    Anne Rauhamäki

    Valtakunnallinen

    Tunnustan heti alkuun, että en ole mikään jouluihminen. En erityisesti perusta askartelusta, koristelusta, ruoanlaitosta enkä juhlaperinteistä muutenkaan. Mutta puista minä tykkään, etupäässä kun ovat siellä metsässä ja varsinkin jos itsekin olen siellä. Joten perheen joulukuusivastaavan pesti on yleensä langennut minulle.

    Lue lisää
  2. Lannoitus sopii hoidettuihin metsiin

    Lannoitus sopii hoidettuihin metsiin

    Jenny Alho

    Valtakunnallinen

    Kiinnostaako puuston kasvunlisäys ja sitä kautta metsän parempi tuotto? Tai oletko huomannut omassa metsässäsi tupsulatvoja tai muita ravinnehäiriöihin viittavia oireita?

  3. Puutavaralajeihin, runkohintaan vai järeyteen perustuvaa puukauppaa?

    Puutavaralajeihin, runkohintaan vai järeyteen perustuvaa puukauppaa?

    Pauli Rintala

    Valtakunnallinen

    Perinteisessä puutavaralajikaupassa hinnoittelu perustuu ostajan tarjoamaan yksikköhintaan. Metsänomistajan tehtäväksi jää arvioida, paljonko mitäkin puutavaralajia tulisi kullekin ostajalle. Kun ostaja ei anna mitään takuuta eriarvoisten puutavaralajien määristä, on eri tarjousten vertaaminen todella vaikeaa. Apua saat omasta metsänhoitoyhdistyksestä.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset