Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia
Valtakunnallinen
”Mie niin haluisin säästää noi iskän istuttamat kuuset tossa mökkitien reunassa.”
”Maisemaan sopis paremmin, jos tohon mäelle jättäis enemmän puuta.”
”Tykkään seurailla eri elukoittein liikkeitä omassa mettässä. Jätettäiskö niille enemmän alueita hakkuiden ulkopuolelle?”
”Mie en yhtään tykkää semmosista isoista avohakkuualueista. Eikö tässä olis muita mahdollisuuksia?”
”Voi hyvä rouva/herra/henkilö, toki se on mahdollista, mutta valitettavasti korjuuteknisistä syistä se on aika kallista ja tässä tapauksessa emme pysty maksamaan puistanne sitten kovinkaan kummoista hintaa…..”
VÄÄRIN!
Metsänomistajalla on oikeus harjoittaa omien arvojen ja tavoitteidensa mukaista metsänhoitoa ilman erillistä hintalappua. Metsäammattilaisen tehtävänä on tarjota tähän menetelmät ja mahdollisuudet lain, sertifioinnin, kaavoituksen ym. mukaisesti.
Se, että metsänomistaja osaa kertoa toiveensa, parhaassa tapauksessa vaan helpottaa kaikkien töitä. Metsäammattilaisen on toiveet kuultuaan, ymmärrettyään ja lopulta sisäistettyään huomattavasti helpompi tähdätä toimillaan yhteiseen lopputulokseen. Väitän, että se on esimerkiksi puuta korjaavan tahon omasta tahtotilasta ja osaamisesta kiinni, mikäli joitakin erityistoiveita halutaan ja pystytään toteuttamaan ilman ylimääräisiä kustannuksia. Ei siis ole missään määrin humpuukia, että metsänomistaja esittää toiveita oman metsänsä käsittelyn suhteen - se tuo vaan lisäarvoa yhteiselle tekemiselle!
Metsänomistajan on kuitenkin hyvä ymmärtää, että mikäli puhutaan jonkin tietyn alueen uudistushakkuusta, puusta maksettava hintataso on korkeampi kuin esimerkiksi täysin saman alueen jatkuvaan kasvatukseen tähtäävässä hakkuussa. Tämä johtuu siitä, että jatkuvaan kasvatukseen tähtäävillä toimilla puustoa poistetaan vähemmän ja se voi olla enemmänkin harvennushakkuuluonteista. Tässä tapauksessa ei kukaan siis kiusallaan maksa vähemmän puusta, sillä johan korjuuyrittäjälläkin menee tähän enemmän aikaa ja poistettava puu on todennäköisesti ihan erikokoista kuin ns. perusuudistushakkuussa.
Metsänomistajan ei kuitenkaan tarvitse stressata siitä, mistä puusta maksettava hinta koostuu. Ei tarvitsekaan tietää! Metsäsiantuntijan tehtävänä on kuunnella kaikki ne toiveet ja tavoitteet, kertoa sitten metsän mahdollisuudet ja taustoittaa, mitä se sitten tarkoittaa euroissa ja käytännön tekemisessä.
”Aijjaa… No en mie nyt ehkä sit kuitenkaan ryhdy puukauppaa tekemään, kun noi kuuset on miulle niin tärkeitä. Näyttäähän toi mettä tosin paikoin jo aika raihnaselta ja olis sitä rahan tarvettakin.”
”No jospa tehdään niin, että kierretään metsäkoneella tuolta teidän tärkeän kuusikkoalueen takaa. Samallahan tuonne kivikkoiselle kohdalle voisi säästää tuon lehtipuuryhmän. Kokonaispuumäärään ei kuitenkaan tule sen kummemmin vaikutusta, kun ovat pienialaisia kohteita. Mitäs sanotte?”
Hanna Virtanen
metsäasiantuntija, Mhy Kymenlaakso
Metsäasiantuntija, joka haluaa, että metsällä ja metsänomistajalla on kaikki hyvin.
Liittyvät bloggaukset
Euroopan hyväntahtoisuus kääntyy luontoa vastaan
Mikko Tiirola
Valtakunnallinen
Filosofi Voltairen sitaatti ”paras on hyvän pahin vihollinen” kuvaa EU:n ilmasto- ja monimuotoisuustoimien metsävaikutuksia. Suomen Metsäsäätiö järjesti (11.12) tutkimusseminaarin, jossa metsäekonomian ja metsäpolitiikan professori Maarit Kallio Norjan ympäristö- ja biotieteiden yliopistosta esitteli tutkimusryhmänsä tutkimustuloksia EU:n monimuotoisuus- ja ilmastolinjausten vuotovaikutuksista.
Joulukuusimuistoja
Anne Rauhamäki
Valtakunnallinen
Tunnustan heti alkuun, että en ole mikään jouluihminen. En erityisesti perusta askartelusta, koristelusta, ruoanlaitosta enkä juhlaperinteistä muutenkaan. Mutta puista minä tykkään, etupäässä kun ovat siellä metsässä ja varsinkin jos itsekin olen siellä. Joten perheen joulukuusivastaavan pesti on yleensä langennut minulle.