Uskallammeko nähdä metsän ja luonnon palveluna?
Valtakunnallinen
Luontoarvomarkkinat avaavat metsänomistajille mahdollisuuden uudenlaiseen tulevaisuuteen, jossa luontoarvot toimivat paitsi ympäristön säilyttäjinä myös merkittävänä tulonlähteenä. Keskeinen osa vapaaehtoisia luontoarvomarkkinoita on toimiva kauppapaikka, joka tuo yhteen luontoarvoista kiinnostuneet osapuolet. Pelkkä markkinapaikka ei kuitenkaan riitä. Luontoarvomarkkinoiden syntyminen ei ole mahdollista, mikäli metsänomistajat eivät ole keskeisesti mukana. Vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden toimivuus vaatii lisäksi selkeitä sopimusmalleja, jotka määrittelevät luontoarvojen ylläpitämisen ehdot ja vastuut.
Luontoarvojen kaupallistaminen
Jotta luontoarvot voivat muuttua kaupallisiksi palveluiksi, tarvitaan niiden tehokasta tuotteistamista. Tämä voi sisältää esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden tukemista, virkistys- ja matkailupalveluita tai vesistöjen suojelua. Palvelujen selkeä määrittely mahdollistaa niiden arvon kaupallisen hyödyntämisen.
Luontoarvot.fi -palvelussa metsänomistajat voivat tarjota metsissään olevia monimuotoisuuskohteita ostettavaksi, vuokrattavaksi tai muuten käytettäväksi. Kohteet voivat vaihdella yksittäisistä säästöpuista pysyviin suojelualueisiin tai riistatiheiköistä soiden ennallistamiseen.
Vastaavasti luontoarvoista kiinnostuneet henkilöt, yritykset ja muut toimijat voivat julkaista hankintailmoituksia tai ostotarjouksia haluamistaan luontokohteista, rakennepiirteistä tai vaikkapa ennallistamistoimista.
Palvelussa on käyttäjien vapaasti valittavissa, millaisia luontoarvoja tuodaan ostettavaksi, myytäväksi tai vuokrattavaksi. Luontoarvoja ei ole vielä tässä vaiheessa tuotteistettu tai standardoitu. Arvottaminen ja hinnoittelu tapahtuu ostajan ja myyjän välillä. Luontoarvokohteita voivat olla esimerkiksi Metso -elinympäristöt tai niitä muistuttavat kohteet, joihin ei kuitenkaan ole saatavilla julkista rahoitusta.
MTK ja Metsänhoitoyhdistys kutsuu metsänomistajat ja muut toimijat rohkeasti mukaan palvelun kehittämistyöhön. Luontoarvot.fi -palvelu tuo MTK:n tavoitteen mukaisesti markkinarahoitusta monimuotoisuuden turvaamiseen, tarjoaa metsänomistajille vaihtoehtoisia tulolähteitä metsistään ja toimii rohkaisuna kaikille tekoihin luonnon monimuotoisuuden hyväksi.
Seppo Niskanen
kenttäpäällikkö, MTK Metsänomistajat
Liittyvät bloggaukset
Monimuotoisuutta metsässä neljältä vuosikymmeneltä
Saara Koskinen
Valtakunnallinen
Saara Koskinen on saanut omassa roolissaan luonnonhoidon erityisasiantuntijana puhua riistaelinympäristöistä, monimuotoisuudesta, säästöpuista ja suojakaistaleista sekä käydä mielenkiintoisia keskusteluja ”esteettisesti hyvännäköisen metsän” käsittelystä.
Luonnon monimuotoisuuden tiekartta – hyllylle pölyttymään vai aktiiviseen käyttöön?
Anna-Rosa Asikainen
Valtakunnallinen
Monimuotoisuustiekartan myötä luonnon monimuotoisuus on aiempaakin korostuneemmin järjestöille sekä maa- ja metsätaloudelle vastuullisuuden, varautumisen ja vaurauden asia. Kuulostaa ehkä sanahelinältä. Se, päästäänkö asiassa sanoista tekoihin, riippuu meistä jokaisesta järjestössä toimivasta luottamus- ja toimihenkilöstä sekä omien tavoitteidensa mukaisesti metsäomaisuudestaan päättävästä metsänomistajasta.