Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa
Valtakunnallinen
Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.
Metsänomistaja voi saada ympäristötukea erityisen arvokkaisiin elinympäristöihin sekä kohteisiin, jotka eivät kokonsa puolesta täytä Metso-kohteen kriteereitä. Metsänhoitoyhdistykset yhdessä MTK:n kanssa ovat kehittäneet metsänomistajille palvelua mahdollisimman helppoon ympäristötuen hakemiseen.
”Koimme metsänhoitoyhdistyksissä tärkeäksi ottaa kokonaisvaltaisempi rooli metsänomistajan auttamisessa myös ympäristötukien suhteen. Siksi olemme lanseeranneet uuden palvelun, jossa Mhy hoitaa ympäristötuen hakemisen alusta loppuun”, projektiasiantuntija Tiina Salminen Metsänhoitoyhdistysten Palvelutoimistosta kuvaa palvelun roolia.
Kuten monet muut metsänhoitoyhdistyksien palveluista, myös ympäristötuen hakeminen vaatii ainoastaan yhteydenoton omaan metsäasiantuntijaan.
”Yhteydenoton jälkeen Mhy:n metsäasiantuntija arvioi kohteesi tukikelpoisuuden ja mikäli se täyttää ehdot, laatii ympäristötukilaskelman ja rahoitushakemuksen puolestasi ja toimittaa ne Metsäkeskukseen. Tarvittaessa hän laatii myös hoito- ja käyttösuunnitelman kohteelle ja huolehtii työn toteutuksesta”, Salminen tiivistää palvelun sisällön.
Useimmissa tapauksissa metsäkeskuksen metsätoimijalle erikseen maksama korvaus hankkeen läpiviemisestä riittää kattamaan kulut, mutta kaikkien pienialaisimmissa kohteissa kulujen kattaminen voi joissain tilanteissa edellyttää metsänomistajan omaa panostusta.
Ympäristötuki edistää monimuotoisuutta
Metsälaki velvoittaa metsänomistajaa säästämään tietyt arvokkaat luontokohteet. Ympäristötuki kohdentuu erityisesti näihin kohteisiin, mutta tarjoaa mahdollisuuden myös laajentaa suojeltavaa aluetta, jolloin vapaaehtoinen metsien suojelu edistää entistä enemmän lajiston monimuotoisuutta, hiilensidontaa ja vesistöjen puhtautta.
MTK Metsänomistajat-linjan ympäristöasiantuntija Markus Nissinen on toinen uuden palvelun projektivetäjistä ja on vastannut muun muassa metsäasiantuntijoiden koulutuksesta kohteiden tunnistamisessa ja rajauksessa.
”Ympäristötuki on erinomainen työkalu metsänomistajalle erityisten kohteiden suojeluun, koska 10 vuoden sopimuskauden jälkeen maanomistaja päättää kohteen käsittelystä. Ympäristötukisopimuskohteet ovat tutkitusti myös hyvin ekotehokkaita: määräaikaisellakin suojelulla on merkitystä. Uuden palvelun lanseeraus pitää myös huolen, että meillä on tällä hetkellä Suomen kattavin ympäristötukia tekevä asiantuntijaryhmä”, Nissinen summaa uuden palvelun merkitystä.
Palvelun kehitystyö on myös toteuttanut MTK:n, SLC: ja metsänhoitoyhdistysten yhteistä Luonnon monimuotoisuuden tiekarttaa, jossa monimuotoisuus tuodaan entistä vahvemmaksi osaksi koko järjestön toimintaa.
Yhteistyötä palvelumuotoilun ytimessä
Luonnonhoito on ollut osa metsänhoitoyhdistysten vastuullisuutta jo kauan. “Kun teemme työtä maan joka kolkassa, on vastuullinen ja pitkäjänteinen metsäluonnonhoito koettu merkittäväksi osaksi metsänhoitoyhdistysten toimintaa”, kertoo MhyP:n toimitusjohtaja Harri Huupponen. Yhdistyskenttään onkin rekrytoitu viime vuosina luonnonhoidon erityisasiantuntijoita, ja osa yhdistyksistä on tuottanut ympäristötukipalvelua jo aiemmin.
Ympäristötuki-palvelun kehittäminen onkin hyvä osoitus metsänhoitoyhdistyksien ja MTK Metsänomistajat-linjan yhteistyöstä.
”Metsänhoitoyhdistyksillä on ymmärrys metsänomistajan tarpeista, palvelutoimistolla ammattitaitoa palvelumuotoilun saralla ja MTK Metsänomistajat-linjalla substanssiosaaminen niin luonnonhoidon, biodiversiteetin tai vaikkapa puukaupan saralla on omaa luokkaansa. Olisi tyhmää olla yhdistämättä näitä kolmea osaamisaluetta metsänomistajan hyväksi”, Huupponen kuvaa tilannetta. Tulevaisuudessa samaa kehittämiskonseptia hyödynnetään myös muiden palveluiden kehittämisessä ja parantamisessa entistä enemmän.
Lisätietoja
Markus Nissinen
ympäristöasiantuntija, MTK Metsänomistajat
markus.nissinen@mtk.fi
040 573 1131
Harri Huupponen
toimitusjohtaja, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy
harri.huupponen@mhy.fi
044 555 0481
Tiina Salminen
projektiasiantuntija, metsäasiantuntija, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy
tiina.salminen@mhy.fi
040 720 3160
Ajankohtaista
Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki
Valtakunnallinen
Suomen 52 metsähoitoyhdistykselle sekä niiden kehitysyhtiö Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MhyP Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.
Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin
Valtakunnallinen
Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.
Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle
Valtakunnallinen
StoraEnson hakkuulla tapahtunut, raakuille tuhoisa lainrikkomus on tuomittava. Hämmentävää tapauksessa on se, että kyseisen harvinaisen tapauksen johdosta julkisuuden alttarilla on pyritty tuomitsemaan koko metsäsektori. Metsätaloudessa ympäristöarvojen huomioiminen on osa jokaista tehtävää toimenpidettä. Pelkästään puukauppoja tehdään kuitenkin vuosittain yli 100 000 ja valitettavasti kaikkia vahinkoja tai tarkoituksellisia rikkomuksia ei voida estää.